woensdag 31 maart 2010

in de krant

TUBANTIA   24 maart 2010    Ben Lensink

Textielkunstenaarsduo doet stoff. opwaaien

Ze willen stoff. doen opwaaien. Stof met dubbel f en een eigenwijze punt er achter. Reina de Vries (46) en Zus Stapel (36) zijn veelzijdige textielkunstenaars. Sinds deze week runnen ze in het voormalige onderkomen van Vluchtelingenwerk aan de Molenstraat 74 hun bedrijfje 'stoff.'.
Op de begane grond van het verpauperde gebouw ontplooien de twee op basis van anti-kraak tal van activiteiten. Ze willen vooral laten zien dat textielkunst veel meer is dan naaien, breien en punniken -'waar trouwens helemaal niets mis mee is'. Textielkunst is niet stoffig!, benadrukken ze.
Het duo knapte de begane grond flink op.
De voormalige AKI-kunstenaars hebben er hun werkplaats en er is een grote expositieruimte. Bovendien is er plek voor een laagdrempelig naai-kafee (oude kleding pimpen), open studio, workshops (vilt, stof bedrukken), lezingen, bedrijfs- en kinderfeestjes.
Zus begeeft zich vooral op 'het platte vlak' wat wil zeggen dat ze bezig is met verschillende druktechnieken, sjablonen,applicaties en tekenen en schilderen op textiel. Aan de muur hangen enkele fraaie blauwdrukken.
Reina is een duizendpoot. Ze werkt onder meer met vilt en geeft ze regelmatig van katoen. Het gaat de stoff.-vrouwen om het experimenteren, het gebruik van oude technieken en de ontelbare verwerkings- en toepassingsmogelijkheden van textiel. Zus maakte ooit een roeiboot van katoen, om maar eens iets te noemen.